Pages

Tuesday, May 24, 2011

apa saja lah orang Msia ni kan?

malam tadi, angkut anak2 dgn Inche' SO ke Brown & Yellow Learning Centre..bukan apa, angkut mana2 barang yang perlu nak di bawak ke KL. 
rumah?
memang kalah tongkang pecah..dah tak tahu macam mana nak describe dah...:P
memang seriously takde mood nak mengemas, cuma ada mood nak check, then masukkan barang dlm 2 container - SIMPAN atau BUANG...
sudahlah nak ke arah Taman Molek tu memanjang je jem, ikut jalan sana sangkut..potong jalan sini sangkut..huisy, seksa betul skang ni nak bergerak ..
anyway, after almost 45min of gathering, organizing and loading the stuffs in both cars, we made our way...
Inche' SO had to reach home early as he's working tonight..and me, I took my own sweet time balik sebab a) anak2 masih belum dinner, so I had to go and buy dinner and b) tak kuasa lah nak berebut dgn manusia2 lain kat jalanraya tu and c) hujan...
nak dijadikan cerita, dah selesai ber'bye-bye semua, we made our way at the entrance of the business area and lo' and behold, ada accident situ..
that road is actually quite a busy road and the accident occured in the middle of T-junction...
one car, one motorcycle and a gazillion people surrounding the injured motorcyclist...
where was he?
sila tahu, mangsa kemalangan di biarkan terdampar di atas jalan..and I do believe that he wasn't that badly hurt as I could not see any blood - samada dekat jalan, kat motor atau pada helmet/baju dia sendiri..
yang gazilion manusia dok berdiri keliling tu, dok sibuk tanya.."are u alright?" berulang-ulang..semua dok tanya soklan yang sama..but no one thought of moving him to the roadside to a) ease the traffic or b) for the motorcyclist to be more comfortable **hey, I take the grass anytime--> I mean compared to the gravel, kan?**
apa susah sangat?
bukannya kena tunggu polis pun....
yang terlibat pun **tuan punya kenderaan**, tak payah nak hegeh..boleh je amek particular masing2 and lodge report, claim insurance kan?
and yang lain tu- encik2, tuan2 puan2 kaki kepoh - apa saja lah ....yang dok menyemak kat tengah jalan raya tu buat apa....bukannya menolong pun???
and the best part is, bila saya ke kedai berdekatan sebab kena beli susu Irfan, this once chinese uncle who claims to saw the whole thing kata, this motorcylist dah mati....WTF?
terus saya sound direct..."tak Uncle, dia tak mati...dia baring saja..semua orang sibuk tanya dia ok tak, tapi tak mahu angkat dia letak tepi..."
Malaysians, sila tahu okay..amek berat dan keypohci tak bertempat adalah dua sentimen yang berbeza..:P

2 comments:

Adzrul Ariff said...

Kan senang sesape boleh just tanya the mangsa, rasanya ada patah mana2 tak? Dia yg lagi tahu. Pastu angkut and bawak ler ke hospital, bagi Dr tengok. Duk keypochi macam la boleh improve keadaan mangsa...buat lagi teruk adelah kot, tak pepasal victim tu lemas rimas. I'd hate it if people surround me without actually doing something to help me. :(

cik puan sewel said...

dah lama tak main comment... alhamdulillah larangan dah dibatalkan :P

bila ko mai sini beb? barang anta skali ke? do u need any favor?

pasal eksiden n attitude orang mesia ni memang tak penat nak diutarakan... they are so bzbody n just wanna have some info to talk about je... nak menolong? harem beb...