Pages

Wednesday, April 7, 2010

:: yeay! HaddyIrfan sudah ada banyak gigi!!::

yes, jadik mak-mak ni kadang-kadang akan membuatkan kita rasa lebih teruja dari biasa..

dan selalunya sifat ini di pandang pelik oleh mereka yang masih belum melangkah ke alam mak-mak ni...

at times, we mothers are often depicted as being overjoyous and more often than not, embracing and celebrating mediocracy of our children...

well, to them I ask only ONE question?

"what's wrong with that?!"

kenapa bila kita memuji anak2 walaupun dalam hal yang sebegitu ringkas, terutamanya yang melibatkan sikap/perbuatan anak2 itu sendiri, cthnya: tolong tutup TV bila tak menonton, bawak pinggang mangkuk yang dah di pakai ke dalam dapur dan sentiasa menyatakan "TERIMA KASIH" kepada anak-anak kita itu di lihat sebagai sesuatu yang pelik, janggal?

for me personally, I make it a simple practice...even Inche' S.O pun pelik, he thinks that I am overpampering the children..I understand where he comes from-->dia tak mahu anak2 dibesarkan degan pujian...saya faham dan I respect his opinion..

for each and everytime that my boys manage to follow instructions and do their chores, I hug them and say thank you..

me pampering the boys? NO...bila anak2 tak behave, saya ada tangankan/ rotankan / cubitkan jugak..

seorang buat, semua kena..one for all and all for one, itu adalah overused mantra saya..

**cth, Haddy Irfan tengah lena zzzz, Abg Harryth yang membuat "onar" sampaikan si Irfan terjaga, dua-dua **Harryth & Haddyff** kena "time out"-->either I will ask them to sit at the staircase for 5minutes ataupun saya akan suruh mereka go to a corner and sit there until I call them..**

kerana, first of all..anak2 saya ni jarang bising secara sendirian berhad...mesti ada yang cari pasal dulu, and then ada orang retaliate..jadiknya, to be fair to all, saya akan punish both of them..so they know that I am not favoring either Harryth atau Haddyff..syukur alhamdulillah, setakat ni asih okay lagi lag..esok lusa, tak tahu lah kalau cara ni masih boleh jalan ataupun tidak kan?

anyway, sebenarnya update sebab nak kasitau perkembangan manja montok saya--> Haddy Irfan-

a) he can now sit on his own
b) naik tangga dengan jayanya **belum tahu turun lagi..dah macam anak kucing kan?**
c) sudah ada 6 btg gigi **4 di atas, the rest kat bawah-->and dah takde gap dah**
d) sudah pandai tepuk tangan sendiri..** dah mcm2 version lagi Pok Amai2 kat rumah ni, tapi dia tepuk jugak**
e) sudah mula nak berdiri sendiri.. **tengah menghitung hari bila dia nak mula berjalan**
f) can hold onto his own bottle **and ada masanya merampok botol susu Abg Haddyff dia bila rasa haus sangat!**
g) suka tgk TV..paling excited bila Mickey Mouse Clubhouse is on air..
h) dah tahu melambai **especially bila dia ingat dia nak pergi jalan, laju tangan melambai kat org yang ada dlm rumah**

he he he..saya seronok melihat perkembangan anak2 dpan mata..noted yang walaupun saya taklah mengendong anak2 doplohpatjam kan, tapi sekurang2nya saya bersyukur kerana Allah swt panjangkan umur saya utk dapat saya melihat anak2 membesar..

3 comments:

akulah drama queen... said...

ala... cute sey...

Asz said...

salam ...

i enjoy reading ur entry ... it is sooooo true about being a mother ... even my spouse pon kadang wat muka pelik bila i nanges in certain occasion ... cth paling senang, masa anak masuk darjah 1 ... itupon nk nanges ... pelik!!

when i read da part haddy irfan merampok botol abgnyer ... saya tergelak sendiri ... and oso da part when ur boys jarang wat bising sendirian berhad ... (ohhh ... they r soooo like mine!!!) ... boys will always be boys kann ... lasak kemain lagi, xyah citer arr ...

and yes dear, mmg kita harus bersyukur coz masih lagi dpt melihat anak2 kita membesar ... semoga mereka menjadi anak yg soleh dan bijak ... amin!!!

p/s: dear, i didnt get ur name ... wat shud i call u??? sorilah, terpanjang lak my comment nih ....

Scorpio Girl said...

Yan - I know, takpe ..nanti aku kat KL, ko boleh jumpa hero-hero aku in the flesh...**don't say I disn't warn you, tau?**

Asz - I know, kan?
it's like as if mak-mak macam kita ni alien, makhluk asing...ha ha ha ha:P
and you're right...boys will be boys..kdg2 I just take a step back and let me have their fun-->wrestling lah and all the stuffs yang boys buat, kan?:D
doa seorang ibu sentiasa dimakbulkanNya..insha-Allah...
owh yeah, you can call me Zaza **I pun tak pasti sangat about your age, should I be calling you kakak?hi hi hi hi**