Pages

Tuesday, June 1, 2010

|| hubungan yang tak kesampaian... ||

saya bukanlah manusia yang terbaik untuk dicurahkan segala rahsia hati..

KENAPA?

bukan kerana saya tak boleh menyimpan rahsia, kerana ada masa saya bersikap terlalu direct dan tidak reti untuk berselindung dan memberikan kata-kata semangat kalau saya yakin yang anda tak perlukannya, and moreso if you're the guilty party!

semasa exam tuharih sebenarnya saya dihubungi oleh 2 orang sahabat..seorang sahabat dr kenalan lama sejak sekolah dan seorang lagi, seorang yang berpangkat adik namun kami akrab mebbe coz we share the same attitude whatnot...the chemistry between us is amazing..

kawan saya yang pertama memerlukan bantuan dan meminta saya memberikan no telefon kenalan dr bahagian syariah, jika ada...

saya gumam..

pertamanya, saya memang belum ada kawan lagi dr bidang itu...dan keduanya, kalau dah berhubung dengan peguam syarie, apa maksudnya itu ? **faham2 sajalah**

saya cuba untuk bukakan ruang untuk berbincang..mana tahu, ada masanya kita org perempuan ni lebih mengikut perasaan..dan adamasanya keputusan yang kita buat pada masa itu, bukanlah yang terbaik..there are times when you would need to hear yourself when you say your decision out loud, at times it may sound sane when you're angry, depressed or even disspointed..but you would see it differently when you're with someone you know..talking it through and then deciding...

janjinya selepas exam terakhir saya, kami akan berjumpa..siap saya inform Inche' S.O. yang saya mungkin lambat pulang dr exam..just to ctach up with that friend..tapi tak kesampaian, dia sibuk dan urusannya masih belum usai..adi perhubungan kami mengenai isu itu tergantung di situ..

resah hati saya tak dpt nak berkongsi pendapat **Excuse me, saya bukan keypoh-ci, tau?!**

...kerana beliau bukan sahaja seorang isteri, namun juga seorang ibu kepada 2 org anak yang comel dan menantu buat seorang ibu mertua yang disanjuginya..

yang, kalau ko ada membaca blog aku nih..nasihat aku..relaks lah dulu..rehatkan fikiran..kalau perlu, selisihkan jarak berpadanan..mana tahu, dalam ketiadaan rasa intim itu akan ada perasaan yang lebih kuat menyatukan kalian semula..but, if you're waaaaay past that, go to the syariah court and make a report..adamasanya, mereka akan berikan khidmat bantuan kaunseling before anything..and if everything fails, they'll provide u with whatever assistance that you'll probably need...aku sebenarnya tak berapa gemar tang ni, tapi kalau bukan jodohNya, siapa kita nak mempersoalkan everything, kan?

cuma harapan aku agar ko tabah...itu sahaja..

ko perlu tabah utk diri ko..

ko perlu tabah untuk anak2ko..

cerita No.2 perlu berkisar mengenai hubungan yag juga tak kesampaian...

berkawan...konon2nya "bercinta"..dan akhirnya bertunang...

si lelaki konon2nya sungguh menyayangi sahabat saya, dan benar2 mahukan sahabat saya ini menjadi suri hatinya..setelah hanya berbulan berhubungan, berkasih2an **mereka sebenarnya dah lama kenal, cuma tak rapat**, sahabat saya membuka mulut memberitahu saya & Inche' S.O. dijemput ke majlis pertunangan mereka...

saya senyum pun tidak, masam pun tidak..

saya kenal mereka berdua..the fact still stands that both of them are great friends, but mebbe not great as life partners...

they're totally opposite of each other..Inche' S.O. was telling me that mebbe it's right what they say, opposites attract! but I had a feeling deep down there, something was wrong but I just wished both of them the best of luck and our do'a goes out to them...as usual!

tapi saya nampak hint2 yang tak berapa saya berkenan mengenai si lelaki..

don't get me wrong..siapa saya nak judge orang..tapi selalunya saya mendapat subtle hints yang mengatakan that they were not meant for each other...

waktu mereka mula "bercinta" dan saat mereka berdua menziarahi saya &  Haddy Irfan waktu baru2 balik spital..sahabat saya membuka mulut yang beliau dah pun mendaftar dan bakal memulakan kursus syariah secara PJJ di UIA. si lelaki terus bertanya, "apsal you tak kasitau I?"

secara direct saya sound "aiks, bukannya orang tu gi rompak bank..dia nak sambung belajar..she wants to upgrade herself and the fact tat she pays it with her own money, shows that she's independent. and that annoys you how?"

si lelaki cuma menjawab yang dia mengharapkan sahabat saya membawa perkara seumpama itu kepada dia dan berbincang...saya pelik?! pada masa itu mereka masih belum ada apa2 ikatan dan saya merasakan tuntutan si lelaki agak tidak munasabah...

banyaklah sebenarnya yang kedua2nya ceritakan kepada saya..kenapa?koz I know them both well..si lelaki akan meminta pendapat, manakala sahabat saya pula akan mengadu nasib...

dan sekarangnya, saya terdiam...kalau boleh saya tak mahu masuk campur lagi kerana urusan hubungan antara saya dan Inche' S.O. sendiri bukanlah perfect! cuma keputusan yang diambil oleh si lelaki membuatkan saya bertambah pelik dan hairan kerana sepatutnya di usia sebegitu, dia seharusnya menjadi the bigger man...but I guess, he's not!

saya akan ke KL akhir bulan ini dan harapan saya kehadiran saya dpt menenangkan hati sahabat saya itu..saya tidak mahu kepoh...saya cuma mahu dia kembali ceria dan gembira seperti dulu..

dan pada kawan2 yang lain, PLS...kalau tidak tahu pokok pangkal cerita tolong jangan main heeeemmmbussss je nak menongkat dagu dan bercerita palsu, menokok tambah cerita hanya sekadar untuk menyedapkan gosip korang...ingat, cerita kalau dah sebegitu bukan cerita lagi, itu namanya dosa..dosa fitnah!

5 comments:

Asz said...

darling ... pesanan penaja utk kwn2 yg lain tu adalah sgt relevan .. it happened to me, x tau pokok pangkal boleh sedap mulut bercerita ... tokok tambah citer nk bg lagi sedap ...

so, end of the month turun KL ye ... bila kita nk meet up?? hehehee

akulah drama queen... said...

i wish i can meet u when u r here dear...

Scorpio Girl said...

Insha-ALLAH sis, once I dah settled down etc I will letya know..memang dying to get to see in the flesh!ha ha ha..selama ni dok communicate thru blog kan...it's high time kita jumpa pun?:D

Yan- insha-Allah, beb...aku ada kat KL dlm 10-11 minggu..we'll find time..kalau kata ko masih takleh nak gerak, aku harap ko okay kalau aku je gi rumah ko ad we'll talk..**if you don't mind, aku ajak Ayu...bala tentera aku yang 3 org tu payah sket nak kawalkalau takde bantuan polis simpanan..ha ha ha ha**

Ili said...

jodoh Allah dah tentukan...d best thing to do,kita berdoa yang terbaik utk mereka :)

nice post :)

Scorpio Girl said...

Ili- spot on...as friends, the best thing you could ever do is to never ever take sides and just hope that things turn out to be the best for the both of the relevant party(s)...insha-Allah...